ČSP poprvé v Havířově!

Historicky první skateboardový pohár v novém havířovském skateparku.

              

Queens český skateboardový pohár 2019 pokračoval třetí zastávkou ve zbrusu novém skateparku v Havířově. Spolu s ní byl oficiálně zahájen jeho provoz. Vítězem streetu se stal mezi staršími Rišo Tury a ženy ovládla nadějná Antonie Bakošová. V bowlu  bral první místo Martin Bryndač. Pojďme se na tento vydařený závod podívat z blízka.

Místní betonovou krásu má na svědomí firma Fiveramps a práci, pod dohledem místních, odvedli parádní. Závodu se účastnilo okolo 80 riderů z celé republiky, z toho 35 z nich do 14ti let. V hojném počtu se sešli také podporující fanoušci a diváci. Vše odstartovala kategorie těch nejmladších, tedy do 9 a 14 let. Na streetu si vysloužil první místo talentovaný František Havránek. Mezi staršími zvítězil Martin Dejdar. V bazénu, tedy disciplíně skatepark, dominoval Tobiáš Jírovec, jenž zopakoval svou výhru z Trutnova. Viděli jsme zde také Františka Havránka, který skončil jako druhý. Za zmínku stojí jeho fs kickflip v rádiusu.

Vyrovnaný souboj jsme viděli i u holek, konkrétně o první místo. Nadějná Antonie Bakošová skončila první a okusila tak poprvé, jaké je to stát na nejvyšším stupni vítězů.

Street fight svedli junioři (do 23 let) a muži (nad 23 let) a to formou dvou 45 sekundových jízd, z nichž se počítala ta nejlepší. V kvalifikaci se ukázal v jasném světle ostřílený matador Arnošt Ceral. Do semifinále postupoval z prvního místa Martin Pek. Všechno nemůže být nikdy růžové. Vzhledem k nepříznivému počasí byl závod přerušen a všichni postupující ze semifinále se setkali rovnou v závěrečném finálovém souboji.

Po uschnutí celého skateparku se centrum dění přesunulo do bowlu. Nejistota z dalších dešťových přeháněk vedla k odjetí zkrácené verze disciplíny skatepark, v níž měl každý celkem dvě jízdy. Ve tomto vypjatém klání jsme mohli vidět například všestranného Davida Luu, který v Havířově získal ocenění pro nejlepšího jezdce do 23 let. První dvě místa ale zůstaly na domácí půdě. Druhý flek obsadil Honza Kesler a první historické vítězství oslavil lokál Martin Bryndač.

Den pokračoval rozuzlením streetu, kde bylo o kvalitní podívanou postaráno. O tu se postaral všem dobře známý Richard Tury, který se stal absolutním vítězem. Hned za ním skončil Maxim Habanec. Tomu ovšem závěr závodu znepříjemnil ošklivý pád na obličej při pokusu o 360 flip do 50-50 na kulatém šikmém railu a následně byl odvezen do nemocnice. Po několika stezích už odpočívá doma. Po povedené kvaldě to Martinu Pekovi bohužel ve fajnlu stačilo na krásné třetí místo. Vyhlášeným zabijákem do 23 let na streetu se stal Štěpán Bareš.

Co by to bylo za skate akci, kdyby chyběl Best Trick. U mladších to zabil 360 flip přes transfer od Honzy „Pikulíka“ Kotlára a mezi staršími to velkému gapu naložil Tomáš Stejskal svým bigerspin flipem.

Za havířovskou zastávku je třeba poděkovat, kromě partnerům celé série (Queens, Theeve trucks, Ambassadors, Snowboard Zezula a Powwll Peralta), i místním partnerům, které představuje hlavně město Havířov, jehož zastupitelé byli i u předávání cen, dále pak místní Skate klub Havířov, jehož členové se podíleli jak na přípravě akce, tak i na samotném průběhu. Vše bylo zakončeno kvalitní afterparty a v neděli se pokračovalo Vans Shop Riotem. Náročný to víkend, ale stálo to rozhodně za to!

Celkové výsledky jsou dostupné na tomto odkaze.

Další body do celkového hodnocení českého skateboardového poháru se budou rozdělovat po reprezentační přestávce 14. září v Rožnově pod Radhoštěm a k rozuzlení celé série ČSP bude završeno 28. září v Praze. Budeme se těšit!

Zdroj obsahu: Skaterock.cz | Foto: Jan Kopřiva